2018-07-31

Prožektoriaus taisymas

Nieko ypatingo - trumpas straipsniukas apie buitinius prožektoriaus taisymo ypatumus su edukacine dalimi. O viskas prasidėjo nuo pigaus guma aptraukto prožektoriaus nusipirkimo iš Maximos. Atitarnavęs nemažai metų, šis prožektorius vieną dieną pradėjo streikuoti - labai keistai blyksėti tam tikru dažniu, kartais iš viso užgesti. Ilgai delsiau taisyti - kartais pakratydavau ir viskas susitvarkydavo, bet tik trumpam - iki sekančio karto. Galiausiai vieną dieną iš trijų LED'ų pradėjo šviesti tik vienas. Tada nusprendžiau išardyti - galbūt pavyks pataisyti...





Išardyti nesunku. Viskas surinkta iš kiek įmanoma pigiausių detalių. Klausimas, ar tikrai guma aptrauktas prožektorius atsparus vandeniui - greičiau tik porai vandens lašelių. LED'us pasiekti buvo visai nesudėtinga - pora judesių su atsuktuvu ir visi viduriai ant stalo.

  

Šalia trijų lempučių matyti TO-92 mikroschema ir mini droselis. Iškart įtarimas kyla, kad mikroschema bus sugedusi nuo "naujumo" arba LED'ai nusibaigę. Patikrinti hipotezei daug testų nedariau - išlitavau vieną neveikiantį diodą ir pakeičiau nauju - iškart pradėjo veikti, be jokių problemų, jokio mirgėjimo, nieko, super! Tą pačią operaciją pakartojau ir su kitais dviem. 


Prastai tik dėl to, kad balti LED'ai buvo pasibaigę, tai teko panaudoti vietoj baltų tris raudonus. Raudona šviesa nelabai, bet geriau negu jokios. Atsargoms papildyti užsakiau iš ebay 500vnt. ultrabright baltų LED'ų už 5 USD. Čia ateičiai - jeigu reiktų taisyti :) Beje, kinai pagailėjo švino geresniam PCB plokštės prilitavimui prie metalinio korpuso, tai dar šiek tiek pataisiau ir tą plokštės-korpuso dalį.


Aišku, galima daug peikti patį padarymą ir teisinti pagal jo pigumą, bet vis gi šiame gaminyje radau ir kai ką įdomaus. Jame yra tikrai įdomus ir protingas sprendimas baterijos energijos taupymui. Ar ne smalsu, kaip gali prožektorius šviesti nuo vienos AA 1.5V baterijos gan ilgai su ryškiausiais LED'ais?
Visa esmė yra mikroschemoje - ZXLD381 (single cell LED driver). Ši mikroschema dirba nuo 0.9V iki 10V ir sugeba išduoti iki 800mA srovės trumpais (apie 350kHz) impulsais. Štai čia datasheet'as.

 

Jeigu LED'us junginėjame (įjungiame ir išjungiame) greičiau negu žmogaus akis gali pamatyti (t.y. bent >30Hz), tai žmogui atrodys, jog prožektorius dega nuolatos, tačiau iš tikrųjų ne visada. Tokiu apgaulės būdu smarkiai taupoma baterijos energija ir gaunamas geras apšvietimo rezultatas. Priklausomai nuo parinkto droselio induktyvumo galima degioti skirtingo tipo/galingumo LED'us. Schema labai paprasta, o sutaupymas ženklus.

Surinkau vėl viską - veikia. Vėliau gavęs baltus ultrabright LED'us iš Kinijos išlitavau raudonus bei perlitavau baltus ir rezultatą galima matyti žemiau. Subjektyvia nuomone, nauji šviečia net gi geriau tamsoje. Šiam kartui tiek kasdienių ypatumų.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą