2019-01-31

BSP, NPT, o gal BSPT?

Šis straipsnis apie dar vieną gyvenimo sritį, kuri turi savo atskirą nomenklatūrą. Kalbėsim ne apie elektroniką ar tranzistorius, o apie paprastas namų vandentiekio ir dujų vamzdyno sriegių sistemas. Žiauriai įdomi tema! Žinoma, juokauju. Daugeliui gyvenime tenka susidurti su šiuo reikalu iš vartotojo perspektyvos taisant, konstruojant, montuojant ir dar kartą perkonstruojant, permontuojant. Šiame straipsnyje nusprendžiau sudėti savo atradimus, kurių reikia pradžiai norint greitai susivokti šiame pasaulyje. Iš pirmos pažiūros paprasta sritis gali tapti greitai komplikuota, kai reikia suderinti skirtingus sriegius. Apie ką konkrečiai kalbu - bandom aiškintis toliau.
I. Pasiūla
Senukuose, Ermitaže ar kitoje ūkinių prekių parduotuvėje nesunkiai rasime dujų/vandens vamzdyno detalių. Sklendžių/ventilių, sujungimų, redukcijų, movų, alkūnių. Visa aibė detalių laukia pirkėjo. Reikia pastebėti, jog visos šios detalės turi savo dydžius, kurie dažniausiai matuojami angliškais/britiškais coliais (rečiau metrinėje sistemoje). Iš pažiūros britiška colių sistema gali pasirodyti sudėtingesnė, bet iš tikrųjų joje orientuotis dar netgi paprasčiau. Sujungimas 1/2" tikrai tiks 1/2" ventiliui ir pan. Turėtų būti aišku net ir mokyklinukui. Žinoma, populiariausių dydžių detalių gauti nesudėtinga. O štai praktikoje rečiau naudojamų 1/8" nė su žiburiu nerasi. Detalių 1/4" irgi labai mažas pasirinkimas. Populiariausių 1/2" ir 3/8" apstu, tad taisant ar vedžiojant vamzdžius reikėtų į tai atkreipti dėmesį.
Kitas dalykas, kurį reikia žinoti tas, kad ventiliai tinkantys vandens vamzdynui - netinka dujų vamzdynui. Sandarumas skiriasi. Dažniausiai vandens ventiliai žymimi raudona spalva, o dujų - geltona, tad lengviau atpažinti. Net jei ir neparodyta skirtinga spalva, aprašyme bus pateikta, kam skiriama. Žinoma, geresnės kokybės ir didesnio sandarumo ventilis kainuos brangiau. Norint surinkti iš minėtų detalių vamzdyno atšaką reikės paskirti tam laiko, pasitelkti vaizduotę ir prisiminti Lego dėliojimo įgūdžius. II. BSP ir NPT Dabar grįžkime prie įdomesnių dalykų, kurie iš pirmo žvilgsnio nėra akivaizdūs, bet gali sukelti daug nepatogumų. Kalbėsime apie sriegius ir beprotišką jų įvairovę. Britiška sistema BSP (British Standard Pipe) yra labiausiai pasaulyje naudojama vamzdžių/sujungimų sriegių sistema. BSP sistemą galima lyginti su SI sistema taikoma fizikoje. Žinoma, yra išimčių. Už Atlanto Amerikoje paplitusi kita sistema NPT (National Pipe Thread). Amerikiečiai nebūtų amerikiečiais, jeigu nebūtų sugalvoję savojo standarto. Nors tarpusavyje abi sistemos skamba panašiai, tačiau iš esmės jos yra nesuderinamos. Taipogi, reikia atkreipti dėmesį, jog sriegio kampas BSP yra 60 laipsnių, o NPT - 55 laipsniai. Plika akimi tiesiog nepaprastai sunku (net neįmanoma) pastebėti!
https://www.stilldragon.org/discussion/1014/bsp-vs-npt
Pažiūrėjus į paveikslą žemiau, matyti, kad NPT sriegis einant žemyn keičiasi (diametras mažėja - kūginis). Tuo tarpu BSP sriegis lieka nepakitęs (tiesus, lygiagretus). NPT sriegis turi privalumą, jog užsisandarina savaime veržiant, o BSP sriegis turi turėti tarpinę viršuje, kad būtų pasiektas toks pats sandarumas. Iš pažiūros NPT sriegis yra pažangesnis, nes nereikalauja tarpinės, tačiau suderinti dvigubus standartus nėra paprasta.
https://trimantec.com/thread-identification-guide/
BSP sriegį turinčios detalės įsukti į NPT sriegį fiziškai iki galo neįmanoma. Atvirkščias variantas (NPT sukti į BSP) įmanomas, tačiau rizikingas. Dalis apatinių sriegių lieka nesusikabinę ir visas užveržimas laikosi tik ant viršutinių sriegių, kurie dar yra nesandarūs dėl sriegių kampų skirtumo. Esant dideliam slėgiui toks užsukimas yra absoliučiai draudžiamas ir negalimas.
https://www.steeljrv.com/the-difference-between-npt-bspp-and-bspt-seals.html
Žinoma, iki šiol kalbėjome apie plačiausiai paplitusius BSPP (BSP parallel) ir NPT sriegius. Angliškoji BSP versija gali apsimesti amerikietiškąja taip pat siaurindama diametrą žemyn. Tokia versija vadinama BSPT (BSP tapered thread) ir atkartoja amerikietiškąją, tačiau vėl nėra pilnai suderinama. Žodžiu tik dar viena versija, dėl kurios galima turėti problemų. Įžvelgti siaurėjimą žemyn turint realų varžtą nėra taip paprasta, kaip atrodo iš pradžių - reikia gerai įsižiūrėti. III. SAE sriegiai
https://www.caravansplus.com.au/guides/gas-threads-explained-in-plain-english-a-5.html
Yra dar tokie šaldymo ir kondicionavimo sistemose plačiai naudojami sriegiai SAE. Tai dar vienas BSP pagerinimas ir tuo pačiu iškrypimas. SAE sriegio galva nukirpta 45 laipsnių kampu tam, kad maksimaliai užsandarintų sujungimo vietą veržiant. Patobulinimas geras. Problema tik tokia, jok SAE 1/4" sriegis visiškai savo dydžiu neatitinka 1/4" BSP. Surasti perėjimų iš SAE į BSPP reikia gerokai pasistengti (į NPT dar įmanoma šiap ne taip). Nejaugi SAE naudotojai moka tik lanksčias žarnas (kurių apstu pardavime) prie šio sriegio jungčių prijungti? Nežinia. IV. Kitos sistemos Sriegių sistemų dar yra ne viena (pvz.: metrinė). Apie šią ir kitas galima kalbėti labai daug - ekspertai ar Google čia gali padėti. Tiesiog, reikia suvokti, jog turint NPT, BSP ar BPS-x sriegį ir bandant maišyti tarpusavyje gyvenimas iškart komplikuojasi - puikus sandarumo rezultatas be specialių perėjimų tiesiog sunkiai įmanomas.Tad kitąkart einant pirkti vandens, dujų ar kitos santechninės armatūros ir bandant ją jungti prie įvairių įrenginių pagalvokite - BSPT ar BSPP, o gal NPT, nes gi yra skirtumas! Kas ne visada akivaizdu, nors naudojama mūsų kasdienėje aplinkoje ir dažnai komplikuoja gyvenimą. Iki kito karto.

1 komentaras:

  1. Ačiū, trumpai ir aiškiai :) Perku nestandartinę santechnikos detalę iš Aliexpress ir net nežinojau kas tas NPT

    AtsakytiPanaikinti