2017-03-31

Snap toggle - sunkių daiktų tvirtinimui prie gipso-kartono

Šįkart straipsnis kiek kita tematika nei elektronika - labiau buitiniai ypatumai. Gyvenime gali prisireikti tvirtinti pakeltus sunkius daiktus (spintas) prie gipso kartono plokščių. Toks tvirtinimas kiek kitoks nei prie įprastinės mūro ar betono sienos. Pirmiausia - pati plokštė nėra tokia tvirta, jog galėtų laisvai atlaikyti įprastiniais metodais (nailono kaiščiais) pritvirtintą svorį. Reikalaujant kuo didesnio patikimumo (jog daiktas nenukris) galima ieškoti įvairių būdų kaip tai pasiekti. Yra keletas alternatyvų, kurias galima išbandyti. Apie jas ir apie vieną iš paprasčiausių metodų - toliau šiame tekste.







Daugelyje būtų ar namų viena ar kelios sienos būna iš viengubo (ar dvibugo) gipso kartono plokščių (angl. plasterboard/drywall). Jų tarpe izoliacinė medžiaga, pvz. stiklo vata. Problemos esmė - kaip gipso kartono sienai atlaikyti pakabintą 70-100kg svorį (pvz.: sunkios spintos). Tradiciniai nailoniniai kaiščiai ir metaliniai ankeriai yra netinkami dėl menko sienos storio ir gipso stiprumo. Atrodo yra du pagrindiiai būdai - prieš statant sieną iš anksčiau apgalvoti ir būti įrengus papildomus profilius, kurie laikytų svorį. Arba, jeigu jau šaukštai po pietų, t.y. pavėluota, belieka ieškoti itin tvirtų/patikimų tvirtinimo būdų. Dažniausiai pasitaiko paskutinis variantas, kadangi visko apgalvoti iki smulkmenų tiesiog neįmanoma.

Informacijos lietuviškai internete apie sunkiasvorį tvirtinimą labai mažai, o statybinių prekių parduotuvės (pvz. Senukai) siūlo gan kuklius tvirtinimo metodus, kurie atrodo nepatikimi ar netinkami dideliam krūviui į gipsą. Kiek pasiknaisiojus tarp angliškų puslapių galima rasti aibę metodų ir tvirtinimo priemonių, skirtų būtent gipso kartonui. Keletas YouTube apžvalgų taip pat rodo metodų privalumus ir trūkumus.

Pirmiausia pradedame nuo įprastinių nailoninių kaiščių, kurie skirti lengviems svoriams atlaikyti ir susisuka ar padaro kaištį galinėje gipso kartono sienos pusėje, kai varžtas yra įsukamas. Labai populiarūs įvairūs plastikiniai sraigto formos kaiščiai, kurie sukami patys išgraužia reikiamą skylę sienoje ir sulenda pilnai į gipsą juos sukant. Žinoma, tokie sprendimai gali laikyti lengvą paveikslą ar lengvą lentyną.



Didžiausias laikymo stiprumas pasiekiamas, kai galinėje gipso kartono pusėje yra didesnis nei skylės dydžio atraminis kaiščio plotas. Tokius sprendimus siūlo išsiplečiantys metaliniai kaiščiai, dar kitaip vadinami "snap toggle", "snap stoggler" ar "spring toggle". Geriausia, jog pažiūrėję atliekamus testus YouTube - nustebsime, kiek šie paprasti išradimai sugeba atlaikyti - net 129 kg, o spring toggle - 176kg. Pažiūrėkite video žemiau:


Iš pažiūros įsitikinus, jog tai pats geriausias ir patikimiausias sprendimas iš visų, nusprendžiau užsisakyti Snap Toggler kaiščių. Kadangi Lietuvoje jų gauti neradau kur, tai užsisakiau 10vnt. originalių JAV pagamintų M5 kaiščių per UK perpardavinėtojus iš eBay. Tie dešimt vienetų atsiėjo nemažai - vienas kaištis 3.7 USD. Auksiniai, bet galbūt patys geriausi ir to verti?



Dėžutė atėjo po nepilno mėnesio. Tai man nesuprantamas laikas, kai atstumas tarp UK ir Lietuvos toks mažas, tarsi būtų siųsta iš Kinijos. Dėl viso lėtumo ir brangumo gali būti kalta tik eBay Global Shipping programa, kuria naudojasi pardavėjas. Galiausiai siuntą pristato UPS.

Kaip ten bebūtų dėžutės viduje originalūs ir geros kokybės Snap Toggle kaiščiai kartu su M5 varžtais - viskas paruošta tvirtinimui. Užsisakyti galima ir su M6 važtais. Tvirtinimas labai paprastas:
  1. Išgręžiama 1/4" (12mm) skylė gipso kartono sienoje
  2. Įkišamas horizontaliai per skylę metalinis kaiščio galas
  3. Metalinis laikiklis pozicionuojamas vertikaliai
  4. Užtraukiamas plastikinis fiksatorius iki sienos
  5. Nulaužiami plastiko laikikliai sulig siena
  6. Prisukama su varžtu






Darbas atliekamas labai paprastai ir greitai. Jeigu gipso sienos iš dvigubų plokščių, tai tvirtumas bus dar geresnis. Taip pat reikia paminėti, jog sienos tarpe esanti stiklo vata nesunkiai pasiduoda pastumiama į šoną ir metalinė plokštelė gali pozicionuotis vertikaliai. Viską padarius - galima kabinti sunkius daiktus. Kaip viskas veikia dar kartą rodo video žemiau:


Taip pat šių kaiščių neoriginalių/kopijų galima įsigyti iš Kinijos per eBay. Ateičiai ir testams užsisakiau taip pat 10vnt. Žinoma, paėmus juos apžiūrėti arčiau kokybė šiek tiek skiriasi (pvz. ne taip lengvai vaikšto plastikinės kojelės, sriegis varžtui galėtų būti gilesnis). Taipogi, radau tik M6 varžtams skirtų kopijų, M5 net nebuvo - žinoma, ne bėda. Kaip ten bebūtų, kopijos veikia ir primena originalius varžtus. Jokių defektų, kurie paveiktų patikimumą nepastebėjau, tad ar verta pirkti originalius kaiščius - kiekvienam spręsti. Perkant iš kinų teks pasirūpinti M6 varžtais savarankiškai, nes jie nepridėti.



Na, o pabaigai dar vienas linksmas video apie plokščiaekranio TV kabinimą prie sienos naudojant Snap Toggle kaiščius. Nors kai kurie šiuolaikiniai TV nesveria nė 20kg, tačiau kaiščiai puikiai tinka bet kokiems tvirtinimams prie gipso kartono plokštės. Video blogeris tai įrodo triskart didesniu svoriu - bandydamas su savimi.


 Sėkmės darbuose ir iki sekančio susitikimo!




3 komentarai:

  1. Gal autorius nevisus sunaudojo ir turi parduoti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tie dešimt ištirpo labai greitai. Tačiau užsisakiau kitų (pigesnių) iš Kinijos per ebay po $1.30 - atrodo taip pat ir kol kas televizorių laiko. https://www.ebay.com/itm/M6-Plasterboard-Plasma-LCD-LED-TV-Fixing-Drywall-Toggler-Snap-Toggle-Anchor/291640109317

      Panaikinti
    2. Jeigu reikia dar yra 7vnt kiniškų, galiu atsiųst, susisiekite: be.lietaus [slyva] gmail.com

      Panaikinti