2017-04-22

Pigus GSM modulis - NEOWAY M590E

Praeityje teko susidurti su SIM900A GSM moduliu - tąkart analizavome, kaip jį valdyti. Pasirodo, jog interneto platybėse sklando kitas ypač pigus (~1.34USD) GSM modulis Neoway M590E, kurį ir pačiupau pabandymui. Ar gali būti kas nors gero iš šio kinų gaminio - atsakymai šiame straipsniuke.








I. Intro

M590E moduliukas pagamintas Neoway Technology kompanijos iš Šenzeno, Kinijos. Internete ebay ar aliexpress ar pan. parduodamas už juokingai mažą kainą (straipsnio rašymo metu ~1.34USD), o pagal aprašymą siūlo įprastinį GSM/GPRS funkcionalumą bei valdymą AT komandomis. Nusipirkau pabandymui. Kaip visada siuntos iš Kinijos reikėjo laukti apie mėnesį. Atėjo pilnas dalių komplektas, tačiau akivaizdžiai pats modulis krenta į akis. Pigumas turi savo priežastį - modulis ne naujas, jau naudotas, pabraižytas, išlituotas iš kažkokio kito elektronikos prietaiso, net litavimo švino dar prikibę prie kontaktų. Tokias senienas paleisti į rinką užtenka pririnkti aibę šių modulių, pagaminti minimalią PCB plokštę ir paleisti kaip DIY kit'ą.


Sulituoti duotus komponentus nėra sudėtinga, net SMD varžos ir LED'as pakankamai dideli - 0805, tad neturėtų sudaryti vargo. Sulitavus - jungiame pagal duotus išvadus. Turime įprastinį USART (RXD/TXD), BOOT, RING skambučio indikacijai bei 5V ir GND išvadus. Norint paleisti modulį reikia BOOT sujungti su GND. Toliau USART'ą jungiau per USB TTL moduliuką prie PC ir AT komandų terminalas tapo prieinamas per virtualų COM prievadą.


Žinoma, yra niuansas - jog USB 5V/0.5A maitinimo M950E neužteks sėkmingai prisijungti prie GSM stoties, kadangi susijungimo metu modulis gali naudoti iki 2A srovės. Modulis turi būti maitinamas iš 5V/2A šaltinio. Viską pasijungus galima toliau bandyti komunikuoti per AT komandas.

II. Modemo būsena

Daugiau informacijos apie AT komandas galima rasti datasheet'e arba čia. Mano turimas modulis per USART dirbo 38400baud greičiu, tad teko paeksperimentuoti su greičiais, kol suradau tinkamą. Žinoma, greitį vėliau galima pakeisti į norimą su komanda AT+IPR, pvz.: AT+IPR=9600

Pirmam testui naudojama komanda AT. Kai modulis atsako OK, galima imtis kitų:



Tolesnes funkcijas jau reikia tikrinti kartu su SIM kortele, tada būtina modulį išjungti ir įdėti SIM kortelę bei vėl įjungti. Be abejo, SIM kortelės PIN turi būti pašalintas, kad galėtume iškart dirbti.
Pirmiausia įdomu patikrinti informaciją apie modulį - hardware versija, IMSI, IMEI, firmware versija, modelis ir t.t. Tam atitinkamai yra komandos: ATI, AT+CIMI, AT+CGSN, at+getvers, at+cgmm.



Su funkcionalumu susijusios funkcijos toliau - modulio statusas, pin statusas. Tam atitinkamai naudojamos AT+CPAS ir AT+CPIN? komandos. CPAS grąžina reikšmes: (0 - ready for use, 2 - unknown, 3 - incoming call, 4 - in connection mode, 5 - sleep mode). Ir stebėtina, priešingai negu SIM900A atveju, nereikalauja Network unlock pin kodo - tad modulis pilnai atrištas ir juo galima naudotis Europoje.


Sekančios naudingos komandos  - tinklo statusas, signalo stiprumas (t.y. AT+CREG? bei AT+CSQ). CREG +CREG: 0,1 atsakymas reiškia, jog modulis sėkmingai prisijungė prie mobiliojo operatoriaus tinklo. Su komanda AT+COPS? galima patikrinti, prie kokio tinklo prisijungta. Signalo stiprumas RSSI iš CSQ reikšmės paskaičiuojamas taip: RSSI(dBm) = -113 + 2CSQ

III. Skambučių funkcijos

Na ir žinoma, kaip gi be skambučių ir SMS siuntimo. M590E sugeba padaryti ir tai, tad norint paskambinti naudojama komanda ATD+;

Svarbu sąskaitoje pirmiausia turėti tam lėšų. TELE2 atveju sąskaitos balansą galima patikrinti per USSD siunčiant/skambinant į kodą: *245#. USSD siuntimas naudoja komandą AT+CUSD. Taigi norint sužinoti likutį siųsime taip: AT+CUSD=1,"*245#"



Taigi pereiti prie skambinimo galima siunčiant, pvz: ATD+370607123456; Reikia pastebėti, jog kabliataškis gale yra būtinas.Po komandos iškart gaunamas OK. Skambučiui nutrūkus ar nepavykus gauname NO CARRIER pranešimą, NO ANSWER - jeigu neatsako ir CONNECT - jeigu ragelis pakeliamas. Padėtį ragelį galima su komanda ATH.



Jeigu gaunamas skambutis, tai terminale atsiranda žodis RING. Norint matyti skambinančiojo numerį  (Calling Line Identification) būtina nustatymuose aktyvuoti jo rodymą su komanda AT+CLIP=1.


IV. SMS funkcijos

Prieš naudojantis SMS funkcijomis reikia susikonfigūruoti M590E modemą. Tai padaryti nesudėtinga. Komanda AT+CMGF=1 nustato SMS tekstinį režimą, AT+CSCS="GSM" tekstui GSM koduotę, o AT+CPMS? leidžia patikrinti atmintyje laikomų/gautų SMS kiekį. Šiuo atveju yra 0 SMS žinučių iš 25 galimų.


SMS siuntimas vykdomas su komanda AT+CMGS="". Iššokus ">" simboliui toliau įvedamas norimas tekstas, pvz.: "labas" ir siunčiamas 0x1A žinutės pabaigos simbolis.



Gautų SMS žinučių skaitymui naudojama AT+CMGL komanda. Su AT+CMGL="ALL" perskaitomos visos žinutės, AT+CMGL="REC UNREAD" - tik neperskaitytos. Norint skaityti idx-tąją žinutę, galima kviesti AT+CMGR=idx, o ištrinti su AT+CMGD=idx.


V. Verdiktas

Nors ir neperžiūrėjau GPRS ir kitų funkcijų, bet akivaizdu, kad Neoway M590E modulis palaiko visas įprastines GSM modemo funkcijas, o naudotis dar paprasčiau nei pavyzdžiui SIM900A. Nors gauname jau naudotą daiktą, bet už tokią kainą geriau turbūt nieko ir nerasime. Nevertinant patikimumo, modulį manau galima naudoti visiems paprastiems uždaviniams.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą