2018-06-03

PCB DIY žaisliukai

Šįkart trumpas įrašas apie keletą naujų žaisliukų iš pašto dėžutės. Dvi kinų gamybos žaidimo-litavimo plokštės. Paėmiau jas tiesiog iš smalsumo pažiūrėti, ką įdomaus sugalvojo draugai iš Azijos, nes pagal aprašymą sunku įsivaizduoti, ką tiksliai jos daro. Juolab kaina juokinga, siuntimas nemokamas, kodėl gi ne? Kas išėjo - toliau straipsnyje.







I. Lucky number generator

Pirmoji kvadratinė (48x48mm) plokštė - atsitiktinių skaičių generatorius nuo 1 iki 10 su galimybe skaičiuoti. Taip, tiesiog super-duper-random-lucky-number generatorius, a.k.a "Round Electronic Lucky Rotary Suite CD4017 NE555 Self DIY LED Light Kit".


Pasižiūrim į specifikaciją - maitinimas: 3.5V- 6V, siuntos sudėtis:

PCB x1
KF301-2P x1
6*6*9 button x1
1UF 50V capacitor x1
47UF25V capacitor x1
5MM LED red x10
1N4007 x1
470K resistor x2
10K resistor x1
9014 transistor x1
DIP8 IC socket x1
NE555 x1
DIP16 IC socket x1
CD4017 x1



Kaip matyti daug SMD litavimo žinių nereikia, apskritai plokštę galima surinkti be jokio papildomo pagalbinio dokumento (manual). Viskas gana aiškiai sužymėta. Svarbiausia nesumaišyti kondensatorių ir diodų poliškumo bei dviejų SOP mikroschemų krypties. Litavimo praktikai - kaip tik. Vieną rezistorių kinai papildomai dovanojo - buvo du 10k, reikėjo tik vieno.
Surinkus plokštę ir prijungus 5V kaskart sugeneruojamas sekantis atsitiktinis skaičius ir dega to skaičiaus LED. Galima paspausti mygtuką. Trumpas paspaudimas leidžia peršokti rate vienu skaičiumi toliau. Laikant nuspaustą mygtuką LED užsidega paeiliui pagal laikrodžio rodyklę, t.y. realizuotas skaitliukas iki 10 ir po to vėl viskas kartojasi nuo 1. Žiūrėti video. 


Tai ir viskas, funkcijos baigiasi. Na, nebent, yra kokia paslėpta. Šios plokštės minusas - atsitiktinio skaičiaus negalima generuoti mygtuko paspaudimu, o tik nutraukiant ir vėl paduodant maitinimą. Neaišku, kokiu tikslu ši plokštė buvo sugalvota, jeigu tokios elementarios funkcijos nėra - net stalo žaidimams sunku pritaikyt.
Taigi, sulitavom, išbandėm, galim mest lauk. Toks tas ir naudingumas ribotas, žinoma, galima sugalvoti prijungt prie kokios girliandos, bet tam yra geresnių prietaisų sugalvota. Jeigu yra norinčių paimti šią plokštę, galiu atsiųsti. Rašykit žinutę.

II. Buzzer'is ausims


 


Taip, ši stačiakampė (48x42mm) miela plokštė yra ne kas kita, kaip muzikos aparatas arba kitaip "16 Music Box". Vėlgi, komponentų ne per daugiausiai. Šįkart SMD ne mėgėjai galės atsipūsti - visos detalės dideli diskretiniai elementai, kuriuos nesunku sulituoti.

Įdomumas, jog pateikiama ir maža ruda PCB plokštelė su "juodu blynu", kuris primena tuos SEGA ir kitus Ziliton laikus, kai kompiuteriniai žaidimai buvo geltonose/juodose disketėse. Šiame juodame blyne turime muzikos mikroschemą, o mėlynoji plokštė suteikia visas galimybes tai plokštei savo garso "kūrinius" atlikti. Kiek neįprastas stačias litavimo būdas, net keletą sujungimų tenka padaryti naudojant atlikusias rezistorių kojeles. Keturi mygtukai skirti pasirinkti melodiją, taigi turime 2^4 = 16 skirtingų melodijų ausims kankinti. Plokštė veikia nuo 4.5V iki 5V, užsakyti/pasirinkti muziką galima ir su arduino per ABCD išvadus programiškai, jeigu nepatinka junginėti mygtukus. 

Kombinacijų sąrašas ABCD įvestims toks:
0000:Machine gun voice
0001:Fire truck voice
0010:Ambulance voice
0011:The police car voice
0100:Crickets sound
0101:alarm
0110:Electronic signal sound
0111:koh
1000:Insect song
1001:whistle
1010:Telegraph sound
1011:Bird song
1100:ChongJi gunfire
1101:Car sirens
1110:Bass instruments sound
1111:Racing sound



Vos prijungus maitinimą ausis pasitinka mielas cypimo/kaukimo garsas spengiantis ausyse. Music box net sunku pavadinti. Kinai net siūlo šį rinkinuką naudoti kaip aliarmą - šįkart teks pritarti. Bandyti ilgai nesinori, pažaidėm, užtenka, tad lieka analogiškas veiksmas, kaip ir prieš tai bandytai plokštei - į kampą arba šiukšlinę. Jeigu yra norinčių paimti šią plokštę, galiu atsiųsti. Rašykit žinutę.



Tiek bandymų šiam kartui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą