2016-12-18

Kalėdų eglutės DIY

Artėjant didžiosioms metų šventėms visi skuba pasipuošti ir įnešti daugiau šviesos į tamsią naktį. Parduotuvės vėl "šluojamos" nepaprastu greičiu. Turbūt ne man vienam kasmet norisi pamatyti ką nors naujo ir originalaus. Elektronikos kategorijoje irgi ne išimtis. Pasidairius internete aptiksime kiekvieno skoniui tinkančių girliandų, eglučių ir t.t. Tačiau šįkart sudomino dar vienas kinų išradimas už kurį nepagailėjau kelių dolerių, tai - eglutė neįprastame formate. Neįprastame, jog pagaminta iš žalios PCB plokštės. Tai dar vienas DIY (angl. do it yourself) rinkinukas, kuris praskaidrins be kokį niūrų ir tamsų vakarą. Kas tame rinkinuke, kiek užtruksime jį surinkti ir koks galutinis rezultatas - viskas šiame straipsniuke.






Eglutės rinkinuką radau ebay parduotuvėje, tačiau manau šių rinkinių pilnas internetas. Akį patraukė originali idėja - paimti keletą diskretinių komponentų (varžos, tranzistoriai, kondensatoriai ir LED lemputės), keletą atraižų žalios spausdintinės PCB plokštės, viską sulituoti - gauname gražų Kalėdinį atributą ant stalo. O jį dar ir smagu stebėti. Taigi, po rinkinuko užsakymo, jis atkeliauja iš Kinijos įprastu tempu - per 3-4 savaites. Išvada - Kalėdoms reikia pradėt ruoštis jau bent lapkričio mėnesio pradžioje, nieko nepadarysi.

Rinkinį sudaro 37 LED lemputės, 6 tranzistoriai, įvairaus nominalo rezistoriai, 6 kondensatoriai, mygtukas, baterijų laikiklis, PCB plokštelės, jungtis USB laidui ir pats USB laidas. Viskas matyti foto žemiau.


Surinkimo instrukcijos nėra - bet jos ir nereikia. Galime surinkti žiūrint į pardavėjo pateikiamas prekės nuotraukas. Tad taip ir padariau. Turint lituoklį, lydmetalio, replutes ir mokant lankstyti vielutes bei lituoti, surinkti rinkinį neužtruks ilgiau nei valandos. 



Vienintelis dalykas, kuris gali pakišti koją - eglutės įjungimo mygtuką būtina įlituoti teisingai pasukus. Kitus komponentus (LED'us, kondensatorius ir tranzistorius) laikantis poliškumo galime sulituoti be vargo pernelyg netestavus. Pirmiausia patartina lituoti atskiras medžio kamieno dalis, o tik pabaigoje prilituoti viską prie pagrindo.


Prisiuostę kanifolijos dūmų gauname galutinį produktą  eglutę. Esminis momentas, žinoma, yra eglutės įžiebimas. Dar kartą patikrinus kondensatorių, tranzistorių poliškumą - galime jungti. Svarbu atkreipti dėmesį, jog eglutės maitinti iš USB ir iš 3xAA baterijų vienu metu NEGALIMA. Kinai tam pagailėjo savo laiko tai suprojektuoti bei papildomai įdėti bent jau Šotkio diodų. Taigi, nusprendus, kokį - USB ar baterijų maitinimą naudosime, spaudžiame mygtuką ir gėrimės vaizdu. Demonstracija video žemiau.



Maža eglutės įžiebimo misija įvykdyta. Apžiūrėjus kaip ir viskas atrodo gerai, visos lemputės dega, mirksėjimo ritmingumas neatsilieka, komponentai nesvyla. Priimta! Vienintelis minusas, kurio trūksta iki pilnos laimės - žalios LED lemputės gana blankiai dega, to priežastis - ne visai tinkami rezistorių nominalai.

Reziumuojant - užskaitau šį mielą medelį kaip puikų šventinį atributą. Surinkimas labai paprastas, o vaizdas gražus. Skaitytojams irgi siūlau pasipuošti - kaip? Idėjų pilnas internetas. Gerų švenčių ir iki kito susitikimo!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą