2019-10-28

Kristalų auginimas namie

Kadaise kaip ir daugeliui (kuriuos domino) teko auginti kristalą namie ant siūlo iš valgomosios druskos (NaCl) ar valgomosios sodos (NaHCO3), o šįkart įdomesnis variantas pasitaikė. Vaikštant parduotuvėje akį patraukė spalvingi kristalų auginimo rinkiniai. Jų rasti nesunku Ermitaže, knygynuose (netikėta!) ar tiesiog internete. Kadangi kristalų auginimas yra gana smagus procesas, o dar ir akcija, tai nusipirkau išbandyti. Taigi šiame straipsnyje bandom eksperimentus su kristalais.





Kristalų auginimas įdomus, nes niekada tiksliai nežinai, ką išauginsi, kokią formą pavyks išgauti. Kartu  tai lėtas ir daug kantrybės reikalaujantis procesas. Žinoma, ne visada švarus ir nepavojingas, nes reikia naudoti įvairius chemikalus.


Bandomi du skirtingi rinkiniai, dar kitaip vadinami "kūrybiniai rinkiniai", nors kūryba čia nežinia kur - sumaišyti chemikalus su vandeniu? Labiau tiktų pavadinti kantrybės išbandymo rinkiniais. Vienas rinkinys išaugina skaidrų kristalą, kuris šviečia tamsoje, o kitas - spalvotą kristalą. Kitas klaidinantis dalykas - ant pakuotės esantis užrašas "4M" reiškia įmonės pavadinimą, o ne amžiaus ribą, nuo kada galima šiuos chemikalus naudoti.


Spalvoto kristalo rinkinyje rasime instrukciją, plastikinį indelį ir šaukštelį, vieną 100g kristalinės medžiagos/trąšų (monoamonio fosfato NH6PO4) maišelį ir tris maišelius skirtingų spalvų kristalų užuomazgų (angl. seed). Instrukcija nesudėtinga.


Sumaišome indelyje visą kristalinę medžiagą su 200ml užvirinto karšto vandens, toliau pasirenkame norimą spalvą ir pabarstome porą šaukštelių norimos spalvos kristalų užuomazgų į mišinį, nemaišome. Padedame kur nors ramiai augti visą savaitę, patalpoje ar ant palangės, pavyzdžiui, kur temperatūra ~20°C šilumos. Indelio neuždengiame ir nejudiname, tirpalo nemaišome. Sekti augimo progresą gali būti sudėtinga, jeigu tirpalas nusidažo tamsia (mėlyna, violetine ar raudona) spalva.

Šviečiančio kristalo rinkinys panašus į pirmąjį. Instrukcija, plastikinis indelis ir šaukštelis yra. Vienas 100g kristalinės medžiagos/trąšų (monoamonio fosfato NH6PO4) maišelis ir vienas 1g tamsoje šviečiančios pudros maišelis. Priedo pridėtas gipsinis pusapvalis pagrindas kristalui ir plastikinis stovelis.


Vėl indelyje sumaišome 200ml užvirinto vandens su visa kristaline medžiaga. Toliau dedame plastikinį stovelį į indelio dugną ir ant jo gipsinį pagrindą. Padedame indelį atokiau pastovėti 6h. Po šešių valandų kristalai jau pradėję formuotis ant gipso pagrindo, tad ant mišinio vandens paviršiaus užbarstome 0.5g šviečiančios pudros. Vėl paliekama 6h pastovėti. Išlaukus, pabarstome likusią 0.5g pudrą. Galiausiai paliekame augti savaitę. Kadangi tirpalas skaidrus, tai lengva kasdien sekti augimo progresą. Smagu matyti, kaip auga kristalai, kokios formos susidaro. Jeigu viską padarėte teisingai, tai gaminys turėtų nenuvilti.


Progresas per savaitės eigą gana įdomus. Skaidrusis kristalas turi gerą augimo bazę ir pradeda augti jau pirmosiomis valandomis. Spalvoto kristalo augimą sunku sekti, kadangi per skystį net šviesa sunkiai sugeba praeiti. Ant indo sienelių formuojasi maži kristalai (kristalai "lipa sienomis").


Esant palankioms temperatūros sąlygoms ir nejudinami kristalai išauga gana dideli. Iš nuotraukų galima matyti, jog ~3 centimetrų struktūros. Apie tamsųjį kristalą sunku ką ir pasakyti, tik tai, kad indo sienelės apauga rimtu sluoksniu dėl kapiliarinio efekto. Šį sluoksnį rekomenduojama atsargiai nukrapštyti ir neleisti augti, kadangi dalį tirpalo ir reikalingos medžiagos pagrindiniam kristalui augti jie pasisavina/ištraukia. Nenorėdamas pajudinti indelio ir augimo ramybės to nesiėmiau daryti, nes įtariau, kad švariai ir saugiai to atlikti nepavyks.

Išlaukus savaitę jau galima išimti gaminį iš tirpalo, t.y. prilaikant su pagaliuku/mentele išpilti tirpalą. Leisti kristalui savaime nudžiūti. Kristalo plauti po vandeniu negalima, nes pradės tirpti. Skaidrus kristalas palaikus prie šviesos šaltinio gražiai šviečia tamsoje, tačiau neilgai. Išpylus spalvotojo kristalo tirpalą pasirodė keista užaugusio kristalo struktūra. Kristalas įsitvirtino tarp plastikinių indelio sienelių. Įdomu pažiūrėti į kristalo skerspjūvį. Kaip ir minėjau pradžioje, be papildomos augimo pagalbos (t.y. pagrindo) kristalo struktūra gali įgauti įvairiausią netikėtą formą.


Instrukcija išdžiūvusį kristalą rekomenduoja uždarytą laikyti tame pačiame indelyje ir taip eksponuoti svečiams. Taip apsaugome jį nuo oksidacijos ar drėgmės ore. Šiam kartui tiek - smagaus auginimo!

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą