2019-08-31

Bosch PSR 12 baterijų reanimacija

Ilgai kankinta nusibaigė elektrinio gręžtuvo Bosch PSR 12 baterija (tiksliau netgi dvi). Galbūt jos ir nebuvo labai gerai prižiūrėtos, bet pagal amžių atlaikė gana ilgai - 3 metus. Išmesti gerą, veikiantį daiktą neprotinga, nors Bosch ir kiti gamintojai vis nuolat leisdami naujas gręžtuvų versijas (ir nesuderinamas baterijas) galbūt to ir siekia? Turėjau įtarimą, jog išardžius bateriją jos elementus galima nesunkiai pakeisti. Pasirodo neklydau. Šiame straipsnyje - Bosch PSR 12 baterijų elementų keitimas.





Gręžtuvo modelis senas, tokių jau nė su žiburiu neberasi parduotuvėje, nors skelbimuose už 17-20 Eur dar galima sutikti vieną kitą leisgyvį. Baterija internete turi n-pavadinimų, BAT043, BAT139 ir t.t. Pas kinus ar lenkus kopijų galima nesunkiai dar rasti, parsisiųsti už 20 Eur, nežinia tik kiek tokia laikys. Tad prieš perkant nusprendžiau išardyti ir pažiūrėti, kas joje gyvena.


Išardęs pamačiau, jog joje sudėti standartiniai pakraunami 4/5 SC Ni-MH 1.2V 2000mAh (23x34mm) elementai, kurių galima nusipirkti. Pamatavus multimetru, akivaizdu, vieni elementai mirę - rodo lygiai 0V , kiti dar geri ir gyvi ~1.2V. Elektrinės grandinės schema visiškai paprasta - nuosekliai sujungta 10 vnt. elementų, atskirai yra temperatūros daviklis ir dar varža (įtampos matavimui?). Elementai gražiai sujungti taškinio suvirinimo būdu. Tad nusprendžiau nebepirkti kopijos ir pats pasikeisti elementus, kadangi parduotuvėje radau jų už 2.30Eur/vnt. bei tikėdamasis, jog elementai bus kokybiški, nei parsiųsti iš kokio Aliexpress. Jie, jeigu tikėti, netgi 200mAh talpesni nei originalas.


Taigi užsakęs 20vnt. elementų ir juos gavęs ėmiausi keitimo darbo. Kadangi taškinio suvirinimo aparato neturiu, o primityvaus neturėjau kada gaminti, tai sujungimus dariau tiesiog lituojant. Elementus specialiai ėmiau su taškiniu būdu privirintomis juostelėmis, kad palengvintų litavimą ir nereiktų papildomų laidų. Lituojant nesigauna taip gražiai ir estetiškai, kaip virinant taškiniu būdu, bet tinka. 


Sujungti ilgai neužtruko, pamatavus su multimetru rodo 12.42V - kaip ir viskas tvarkoje, reiks tik pakrauti. Temperatūros jutiklį ir varžą palikau vietoje kaip buvo pradžioje. Apvyniojus izoliacija visas paketas tampriai sulindo į korpusą. 

Pabandžiau įdėjęs į gręžtuvą - veikia! Keitimas sėkmingai pavyko, bus matyti, kiek laikys. Iki sekančio karto.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą