2015-01-31

SJCAM SJ4000 alternatyva GoPro

Veiksmo kameros - gana populiarios mini kameros, sutalpintos į minimalistinį įpakavimą bei specialiai pritaikytos iškęsti smūgius, didesnį slėgį ir kitas nekatastrofines negandas. Jų pritaikymas gana platus, ypač sporto srityje - nes ten pradėtos naudoti anksčiausiai. Kai kas naudoja veiksmo kameras kaip vaizdo registratorius (automobilyje), kas montuoja prie dviračio, skraidančio drono ar tiesiog vežasi į turistinę kelionę slidinėjant. Veiksmo kamerų pasaulyje akivaizdžiai karaliauja GoPro, tačiau ar visada GoPro yra geriausias variantas? Galbūt atsakymas į šį klausimą šiame trumpame straipsniuke! Apžvelgsiu vieną iš pigesnių alternatyvų GoPro kamerai, tai - SJCAM SJ4000, kuri nė kiek nenusileidžia vaizdo įrašymo kokybe. Be jos privalumų ir trūkumų, taip pat pažiūrėsime ir į keletą niuansų, su kuriais galima susidurti bandant įsigyti šią kamerą. Bet apie viską nuo pradžių.

GoPro vardas pasaulyje žinomas gana plačiai - tai garbingą vardą savo kokybe išsikovojusios veiksmo kameros. Niekas dėl to neprieštarauja. Tačiau kaip ir su daugeliu garsių vardų - ištinka tokia blogybė, kad gaminių kaina gerokai viršija protu suvokiamas ribas (apie savikainą net nekalbant). Todėl kinai irgi nemiega - bando kopijuoti, gamina panašius gaminius siekiant pritraukti pirkėją. Daugeliu atveju jiems gaunasi daug šlamšto, kurio niekas neperka. Aišku, atsiranda ir gerų alternatyvų. Pasidomėjus galima rasti įvairių produktų parduotuvėse - tarkim AEE S70 MagiCam ir pan., kurie yra pigesni variantai, bet galbūt dar ne patys geriausi kainos-kokybės atžvilgiu? Pasižvalgius internete vis gi įdomu, kokią pigiausią kamerą galima surasti, kurios kokybė nenusileistų GoPro? Beieškant akis užkliuvo už SJCAM SJ4000 kameros, kuri tariamai pasižymi labai gera vaizdo kokybe, o ir kaina viena mažiausių - $82 (yra taip pat ir šios kameros WiFi versija už ~$100, leidžianti manipuliuoti ja iš Android telefono programėlės - gan patogu). Nusprendžiau išbandyti šią kamerą, nes YouTube esančios apžvalgos tikrai rodo gerus rezultatus - unboxing ir palyginimas su GoPro. Įvedus SJ4000 į YouTube ar ebay.com gauname labai daug rezultatų apie šią kamerą - vieni iš jų - originalios SJCAM SJ4000 kameros, kitos - prastesnių parametrų kopijos "fake", kurios atrodo identiškai, tačiau neturi "SJCAM" užrašo, dėžutės logotipas kitoks ar pan. Užsisakiau pačią pigiausią įmanomą SJ4000, t.y. kopiją  už ~$52 ir tuo pačiu dar originalią SJCAM už $82. Garbingi prekybininkai apie netikras kopijas patys parašo, o negarbingi - slepia iki paskutinio momento. Taigi abiejų kamerų kokybės palyginimas toliau.

I. Originali SJCAM SJ4000

Kamera atkeliauja įprastiniame popierinės dėžutės įpakavime su nemažai priedų. Tai įvairūs laikikliai ant šalmo, dviračio, šluostės, vartotojo gidas, USB kabelis ir visi kiti reikalingi ir nereikalingi priedai visiems gyvenimo atvejams. Pati kamera dar įdėta į apsauginį ir vandeniui nepralaidų plastiko šarvą, tad norint lengviau ją paanalizuoti - galima išimti. Visą komplektaciją galima pamatyti žemiau esančiose foto. Reikia paminėti, jog kamera turi HDMI lizdą, mini-USB bei MicroSD kortelėms įdėti. Kamera sugeba per USB perduoti video vaizdą (video-out).


Pats didžiausias įdomumas vaizdo ir foto kokybė. Kameros valdymas gan paprastas, nes mygtukų nedaug. Gražus ir neperkrautas meniu - galima konfigūruoti nemažai nustatymų nuo vaizdo įrašymo rezoliucijos iki ekrano automatinio išjungimo ir kt. Maksimali vaizdo įrašymo rezoliucija - 1920x1080, t.y. Full HD, fotografavimo galimybė - 12Mpx nuotraukos (4032x3024). Vaizdo įrašas ir keletas foto žemiau.


Fotografijos darytos su SJCAM SJ4000:


II. SJ4000 kopija "fake"

Ši kamera pasižymi puikiu originalios SJCAM kameros atkartojimu. Viskas atrodo idealiai vienoda, tačiau skiriasi įpakavimo dėžutės vaizdas, kameros meniu ir pačios kameros "geležies" parametrai - ko pirkėjas negali patikrinti prieš pirkdamas. Priedus gauname tokius pačius kaip ir originalios kameros atveju - nieko naujo. Galime pastebėti, kad "SJCAM" logo čia ant kameros ir baterijos nedominuoja.


Meniu neradau kaip nustatyti fotografavimo rezoliuciją.  Išbandžius šį "kloną" video ir foto kokybės skirtumas akivaizdus, didžiausia įmanoma filmavimo raiška ir fotografijos - 1280x720px. Vaizdo kokybė labai prasta, matyti JPEG būdingi pikseliuoti regionai, spalvų iškraipymas - taigi nėra ko norėt iš netikro daikto.



Fotografijos darytos su SJ4000 fake kamera:


 III. Verdiktas

Manęs originali SJCAM SJ4000 kamera nenuvilia. Kaip už tokią kainą gauname labai gerą Full HD filmavimo derinį ir 12Mpx fotografavimo derinį. Kitos apžvalgos YouTube atrodo irgi teigiamai to paties GoPro atžvilgiu. Na ir kas, jeigu ši kamera neturi kažkokios įmantrios stabilizavimo sistemos, kokią galbūt turi GoPro ar 4K video, bet kas liečia pagrindinę funkciją - vaizdą įrašo kokybiškai. Jeigų ieškote pigios alternatyvos GoPro, tai manau verta pasidomėti SJCAM. Tik aišku reiktų saugotis netikrų kopijų. Gerų įrašų ir iki kito karto!











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą