2012-06-19

Mezon 4G WiMax interneto apžvalga



Po trumpos pertraukos vėl grįžtu. Šįkart kiek kitokiu amplua. Visai neseniai į mano rankas buvo patekęs interneto Mezon 4G bevielis maršrutizatorius, todėl nusprendžiau, kad laikas pasidalinti vartotojiška patirtimi. Apie jo privalumus, trūkumus ir ar vertas šis daiktas dėmesio - pakalbėsime šiame straipsnyje.



I. Įranga

            Straipsnio rašymo metu Mezon siūlo iš ties daug įvairių akcijų, už 25Lt/mėn. galima įsigyti šį 4G aparačiuką. Priklydus vienam iš maršrutizatorių ir pas mane buvo labai smalsu išbandyti jį. Pats įrenginys pateikiamas išvaizdžioje pakuotėje, tvarkingai supakuotas – viduje reikalingi priedai ir vartotojo vadovas (manual).



Pakuotėje rasime: 4G maršrutizatorių, USB-miniUSB kabelį, mini USB kroviklį, europinio standarto kroviklio keičiamą kištuką. Pats maršrutizatorius pagamintas Korėjoje, yra kompaktiškas ir kokybiškai sukomplektuotas, yra ne ką didesnis už kompiuterinę pelę. Įrenginys turi įjungimo mygtuką su baterijos lygio indikatoriumi, apačioje dangtelį – po kuriuo didelė Li-ion baterija, kuri praktiškai užima didžiąją dalį tūrio korpuse. Baterija leidžia prietaisui veikti autonomiškai, neprijungtam prie kompiuterio ar elektros tinklo.


Kitoje pusėje turi – mini USB lizdą pakrovimui ir prijungimui prie PC. Prietaiso viršuje dviejų dalių indikatorius – šviečia mėlyna dalis, kai WiFi įjungtas, kita dalis – rodo 4G ryšio kokybę (detaliau fotografijose).


            Prietaisas yra ne tik sparčiausio belaidžio ryšio WiMax 4G imtuvas/siųstuvas bet ir WiFi maršrutizatorius, leidžiantis prisijungti ir dalintis interneto ryšiu iki 8 vartotojų vienu metu.
            Kiek nustebino prietaiso instaliavimas. Nors vartotojo vadove skelbiama, kad diegimas turėtų vykti sklandžiai ir be papildomų pastangų visose Window XP/Vista/7 operacinėse sistemose – viename bandyme nepavyko išvengti nesklandumų. Prijungus įrenginį prie PC per USB kabelį Windows Vista sistemoje teko pasinaudoti jau turimu interneto ryšiu, jog būtų automatiškai surastos reikiamos tvarkyklės. Priešingai – Windows XP sistemoje tvarkyklės buvo kuo puikiausiai įdiegtos automatiškai ir buvo galima tuojau pat naudotis įrenginiu - nieko konfigūruoti papildomai neprireikė.
Taip pat, kaip pilnaverčiame maršrutizatoriuje, čia leidžiama prisijungti prie administravimo konsolės per http://192.168.1.1 IP adresą su (user: user, passw: user) vartotoju, konfigūruoti prievadų nukreipimo(port forwarding), srauto ribojimo ir kt. parametrus, įjungti/išjungti WiMax ryšį, WiFi ir prieigos teises. Įrenginys palaiko IEEE 802.11 b/g WiFi ryšio  standartą.

II. Spartos ir ryšio testai

Vienas iš svarbiausių bandymų – tai ryšio ir spartos bandymai. Buvo siekiama išbandyti teikiamo ryšio kokybę. Testuoti labai išsamiai nesiėmiau, tačiau bendrą vaizdą manau bus galima susidaryti. Pagal įvairius teikiamus planus galima gauti iki 10Mbps spartą, t.y. iki 1.25MB/s. Tuo metu man pavyko išbandyti planą, teikiantį 4Mbps, t.y. 0.5MB/s pralaidumą.

Viso naudojimosi metu nustebino tikrai geras netrūkinėjantis ryšys, net ir raudonai 4G spartos indikatoriaus lemputei šviečiant Web puslapiai buvo atverčiami tikrai greitai. Buvo galima laisvai vienu metu klausyti interneto radijo, žiūrėti 3 LRT televizijos srautus.

Testavau ryšį į įvairius pasaulio serverius. Patiko, jog parsiuntimo greitis visada būdavo artimas maksimaliam arba plane nurodytam, siekdavo ~4Mbps. Nuvylė tik išsiuntimo greitis - taip ir nepavyko pasiekti pilnai 1Mbps. Kad ir kiek buvo nešiojamas maršrutizatorius – ryšys buvo stabilus, bet paėmus kartais į rankas, ryšio signalo indikatorius pakeisdavo spalvą į raudoną ar geltoną. Rezultatus galite matyti žemiau.



Labai gerą signalą(žalias indikatorius) pagauti pavykdavo retai, važinėjant po miestą automobiliu signalas keisdavosi nuolat – tai raudona, tai geltona ir pan. Kartais ryšys nutrūkdavo. Bet sustojus gero ryšio zonoje, ryšys būdavo stabilus. Gaila, bet neteko išbandyti ryšio galimybių blogomis oro sąlygomis – smarkiai lyjant, sningant ir pan. Neįsitikinta, kiek jos gali paveikti ryšio kokybę. Reikia nepamiršti, jog Mezon nedengia visos Lietuvos, pagal pateikiamą signalo aprėpties žemėlapį, tai tik didžiausiuose miestuose galima mėgautis interneto ryšiu. Miške ar sodyboje – vargu ar pavyks pasinaudoti teikiama paslauga, tada greičiausia ir patogiausia naudotis 3G mobiliuoju internetu.


III. Verdiktas

Apibendrinus, galiu teigti, kad tai iš tikrųjų vertas dėmėsio mobilus daikčiukas. Net ir naudojamas kaip stacionarus, puikiai tinka naršyti internetą ar žiūrėti televizijos transliacijas. WiFi maršrutizatoriaus funkcionalumas ir baterija padeda padaryti šį įrenginį dar mobilesnį, autonominį. Be abejo siunčiantis didelius failus – nėra pats geriausias sprendimas, išsiuntimo greitis mažas, be to atokiau nuo didžiųjų miestų nėra galimybių pasinaudoti paslauga. Nepaisant tų poros trūkumų, galiu drąsiai teigti, kad prietaisas ir paslauga paliko gerą įspūdį.


Šiuo straipsniu išsakoma autoriaus nuomonė ir patirtis naudojantis paslauga. Tai nėra išsamus paslaugos tyrimas, reklama bei nebūtinai atspindi galimą realią situaciją, todėl autorius neįsipareigoja ir neatsako už bet kokią patirtą žalą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą