2020-07-31

Kiniški maitinimo blokai

Ne vienam turbūt yra tekę susidurti su elektros maitinimo adapteriais, blokeliais (blokais). Kad ir kasdien kraunant mobilųjį telefoną. Mobiliųjų telefonų blokeliai maži ir tiekia mažai galios. Prireikus daugiau - perkame specializuotus, galingesnius. Jeigu ieškome pigiai ebay ar aliexpress gero daikto - tai jau savaime dažna utopija ir visada susiduriame su padidinta rizika, jog gausime ne tų specifikacijų ar ne visai patikimą daiktą. Apie tokių daiktų garantiją net nėra kalbos. Įsigyti maitinimo blokai dažniausiai tinkami tik primityviems darbams, o patikimiems darbams - deja. Šis įrašas apie pigių ir nekokybiškų maitinimo blokų iš Kinijos trūkumus ir taisymą.





I. "Pigu - imu" ekonomika

Tarp visų prekių, kurios plaukia iš Kinijos yra tik maža dalis, kurios yra kokybiškos. Daugelis tą žinome iš praktikos. Prekių pirkimas įprastai tiek valstybiniu, tiek asmeniniu lygiu kasdien dažniausiai išaukština kainą, kaip pirmą ir pagrindinį faktorių sandoryje. Jeigu dar kokie svarbūs faktoriai yra analizuojami, tai jau pagirtina. Bet bendru atveju taip nėra ir pigi, bet nebūtinai kokybiška prekė laimi prieš brangesnę (ir galbūt) labiau kokybišką. Žinoma, ne visais atvejais ir visur yra reikalingas aukštas patikimumas ir galima rizikuoti. Pasirinkimas visada yra - pigesnis nepatikimas tiekėjas, ar brangesnis, bet patikimas ir su garantija.

II. Maitblokiai

Šioje istorijoje pagrindinį vaidmenį vaidina du iš trijų 12V/10A (kaip teigia pardavėjas 120W) maitinimo blokai, kuriuos pirkau per aliexpress. Kaip ir nieko ypatingo - gera kaina "laimėjo" pirkimo varžybas. Įpakuoti standartiniuose juoduose ABS plastiko korpusuose maitblokiai atkeliavo iš Kinijos. Laidai atrodė kokybiškai, jungtys neklibančios. Įjungus rodė ~12.3V įtampą - viskas kaip ir tvarkoje. Daugiau jokio įtarimo nesukėlė. Galbūt tik iš pažiūros pasirodė keista, jog didelis korpusas yra gana lengvas.



III. Pykšt-pokšt

Vienas 12V maitblokis buvo panaudotas namų mini-kompiuterio maitinimui įstatant jį korpuse. Tad gana dažnai jis buvo naudojamas, nes buvo naudojamasi kompiuteriu. Apkrova buvo iki ~60%. Aišku, naudojant ne nuolat visgi tarnavo ~10 mėnesių, kol galiausiai vieną dieną dirbant iš kompiuterio korpuso pasigirdo pora duslių sprogimų ir svylėsių kvapas. Dingo iškart vaizdas monitoriaus ekrane. Spėjau tik išjungti maitinimą. Įtarimas iškart krito ant iššovusių kondensatorių. Atidarius kompiuterio korpusą paaiškėjo, kad kaltas maitblokis. Kadangi turėjau antrą tokį patį, tai greitai pakeičiau ir tęsiau darbus palikdamas analizę vėlesniam laikui.

IV. Kas namelyje gyvena?

Atėjo laikas atlikti maitblokio skrodimą. Juodas ABS korpusas gana sandarus - užraktai viduje ir atidarymas visada keblokas. Be laužimo žymių vargiai eina atidaryti. 


Kiek pasikankinus su pora atsuktuvų korpusas atsidarė pokšėdamas. Viduje esantis vaizdas nenustebino - 30% tūrio užima oras, o likusi dalis - keitiklio plokštė su iššovusiu kondensatoriumi. Akivaizdžiai plokštė išimta iš kažkokio kito seno prietaiso (televizoriaus/monitoriaus), nes matyti nukirpti iėjimo ir išėjimo laidai. Plokštės sutvirtinimas - prispaudžiant iš viršaus ir apačios lipnia puta. Laidai prilituoti nekokybiškai.


Apžiūrėjus iššovusį kondensatorių matyti, jog maksimali darbinė įtampa vos 250V. Mažas įtampos šuolis virš 220V ir tokie kondensatoriai šaudo kaip petardos per Naujųjų metų naktį. 30V atsarga nėra pakankama - labai blogai. Kondensatoriai neaiškaus KXG (United chemi-con) gamintojo - pigūs, o dar gal net ir ne itin patikimi. Nenustebčiau, jeigu ir maksimali keitiklio galia ne tokia, kokią rašo pardavėjas.

Paieškojuas internete and PCB parašyto kodo "E230374" daug asociacijų randama su LG UK6200PUA 4K HDR Smart LED 65" televizoriumi. Taigi, keitiklio donoras daug maž kaip ir aiškus.

Pastebėjau, kad mažo kondensatoriaus koja net nutrūkusi. Pats kondensatorius neiššovęs. Kitų defektų nematyti plokštėje - niekas daugiau lyg ir nesudegę. Išmesti kaip ir nesinori - tad galbūt įmanoma būtų sutaisyti?

Dilema, ar dėti gerus-naujus žinomo gamintojo kondensatorius į tokį pigų daiktą? Greičiausiai ne. Galbūt plokštė jau net neveiks juos pakeitus. Taisymo pabandymui užsisakiau panašių kondensatorių iš aliexpress, tik įtampą atsargai paėmiau dvigubai didesnę - taip, kaip turėjo būti nuo pat pradžių (su rezervu).

V. Antras kartas nemeluoja

Įvykus pirmam maitblokio gedimui iškart įtartini pasidarė ir likusieji maitblokiai. Juk kinai kitaip (geriau) nebus jų padarę. Visgi, kol veikia vienas naujas maitblokis kompiuteryje, nusprendžiau pabandyti kitą - pritaikant jį apšvietimui, nes kaip tik pasitaikė proga.

Taigi, pajungtas trečias maitblokis LED'ams su ~60% apkrovimu veikė po 12h per dieną. Neužilgo, dar greičiau nei pirmasis, šovė su trenksmu. Atlikus vidurių skrodimą - pasimatė vėl ta pati kondensatorių problema. Maksimali įtampa 250V, gamintojas KXG. Tokie tiktų amerikiečiams su 110V įtampa, bet tik ne 220V tinkle. LiteON keitiklis išimtas (analogiškai kaip ir pirmas) jau iš kito prietaiso, kai kurie kondensatoriai "Rubycon". Laidai prilituoti taip pat nekokybiškai, o šįkart netgi ne prie jiems skirtų litavimo vietų. Dar vienas tragiškas prietaisas taisymui.



VI. Taisymas 

Gavus naujus kondensatorius - laikas imtis taisymo. Naujieji kondensatoriai irgi patys pigiausi, "Chong" brand'o, tik įtampų ribos didesnės. Nesiryžau dėti žinomų kokybiškų, nes tokių kainos - arti to, kiek visas maitblokis kainuoja. Be to nesinori investuoti į neaišku ar toliau veiksiantį daiktą. Galbut viskas tik išmetimui.


Pakeisti sekėsi visai gerai ir greitai. Patobulinau ir laidų prilitavimą. Kad bandant nešautų į kaktą, tai viską surinkau ir sudėjau į korpusą. Patestavau multimetru - ir pirmasis maitblokis vėl gyvas (rodė virš 12V įtampą). Streso testų jokių neatlikau papildomai, nors reikėtų apkrauti bent 80%. Žinoma, juo kaip ir kitais pasitikėti daugiau negalima.


Taigi, tokia pamoka su šaudymo garsais ir svylėsių kvapu. Naudoti kiniškus daiktus reikia atsargiai. Jeigu reiktų pirkti rimtesnį daiktą svarbesniems reikalams, tai vertėtų rinktis Lietuvos elektronikos prekių tiekėjus. Nors šie ir importuoja iš tų pačių "patikimesnių" kinų, bet bent jau 24 mėn. garantija bus. Stabilių kondensatorių - iki sekančio karto!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą