2015-12-22

Segmentinis DIY laikrodis

Kinai prigamina įvairių niekučių. Šįkart mano dėmesį patraukė DIY segmentinis laikrodis, kuris šauniai atrodo ir yra smagus konstruktorius-žaidimas. Nors surinktas jis mano ir senokai, o internete apstu pavyzdžių bei konstravimo apžvalgų, tačiau nusprendžiau kad vis gi jį reikia dar kartą garbingai paminėti. Ne dėl to, kad juos kinai štampuoja tūkstančiais, bet todėl, kad jis paprastas ir sėkmingai namie tarnauja iki šiol.





Į mano akiratį pakliuvo elektroninis laikrodis-konstruktorius pirktas iš ebay. Šio laikroduko žavumas slypi tame, jog jis paprastas bei gražiai padarytas, o surinkti tokį elektronikos mėgėjui ar pradedančiam – gan įdomus laiko praleidimas. Juo labiau, kad yra ir ko pasimokyti. Ne visus kiniškus gaminius būtina ar reikia iškart peikti.


Išpakavę rinkinį jame rasime elektrinę schemą bei surinkimo instrukciją kinų kalba (hieroglifais). Tačiau to pilnai pakanka susigaudyti, kas ir kaip. Reikia pastebėti, kad laikrodis parduodamas su organinio stiklo korpusu ir be jo. Nevertėtų pagailėti kelių dolerių ir pasiimti taip pat ir korpusą, nes jis prideda laikrodžiui originalumo bei yra tiksliai išpjautas lazeriu.


Laikrodžio konstruktoriuje rasime paprasčiausius elektronikoje sutinkamus diskretinius komponentus – varžos, mygtukai, tranzistoriai, kondensatoriai, diodai ir pan., jokių smulkių SMD komponentų. Tad viskas yra labai lengvai lituojama. Pagrindinė plokštė (PCB) taip pat gražiai padaryta. Laikrodis valdomas Kinijoje paplitusiu STC mikrovaldikliu STC15F204EA. Panašų jau teko analizuoti kai rinkome LED kubą. Plokštėje taip pat išvesta ir terminalo UART sąsaja (P3.0, P3.1, 5V, GND), tad mikrovaldiklį galite perprogramuoti pagal savo pageidavimus, jeigu tradicinio laikrodžio funkcijose trūksta papildomų galimybių. Taigi, surinkus ir padėjus ant stalo šį laikrodį viskas tuo nesibaigia - dar galite jį palaužyti ir perprogramuoti. Šįkart nesinorėjo lįsti į programinį kodą (kaip tai buvo daryta su LED kubu programuojant STC mikrovaldiklį), tačiau pasitelkiant minimo straipsnio informaciją, būtų žinoma, kaip tai padaryti.


Laikrodis veikia nuo +5V, tad jam puikiai užtenka ir kompiuterio USB lizdo galios. Turi garso signalą, tad galima nustatyti ir žadintuvą. Tai atliekama kaip ir kituose tradiciniuose laikrodžiuose su esančiais dviem valdymo mygtukais.





Be abejo, reikia pagirti ir gudriai sujungtą organinio stiklo korpusą. Jame pamatysime minimalų kiekį varžtų, kad dėžutė tvirtai laikytųsi. Dėžutės kraštuose matome gudriai sugalvotus išpjovimus, kurie leidžia pilnai sutvirtinti visus šonus. Bendru rezultatu aš patenkintas. Laikrodukas ypač gražiai atrodo tamsoje. Vienas trūkumas, kurį reikėtų pašalinti – tai uždėti juodą filtrą prieš LED blokus, kad visiškai nesimatytų balti segmentai. Šiam kartui tiek – iki kitų susitikimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą