2011-11-14

Garso lygio indikatorius/ VU meter


Kai nusibosta kiekvienos dienos monotonija ir yra šiek tiek laiko, reiškia metas paeksperimentuoti. Šįkart nutariau pagilinti elektronikos žinias ir sukonstruoti ką nors veikiančio, be to reikia papildyti hardware skiltį, kadangi ji vis dar tuščia. Idėjų visada yra, tačiau kažką daryti nuo 0 iki galutinio daikto elektronikos mėgėjui yra ypač sudėtinga, geriau remtis pavyzdžiais. Laimei yra tokios svetainės kaip elektronika.lt, kurios rašo ne tik naujausią informaciją apie IT įvykius, bet svarbiausia - apie elektroniką. Schemų skiltyje kiekvienas ras sau įdomių dalykų paeksperimentavimui. Aš taip pat išsirinkau ir nusprendžiau pasigaminti paprastą garso lygio indikatorių - VU meter. Kaip man sekėsi ir kas iš to gavosi – viskas aprašyta toliau.

Taigi visada viskas prasideda nuo paieškos. Garso lygio indikatorių schemų rasti nesudėtinga – tereikia Google įrašyti „VU meter“ ar „sound level meter“, daug video randa ir youtube.com. Elektronika.lt archyve paprasta schema jau yra – užmetus akį lieka įvertinti komponentų kainą, susirinkti reikiamas detales, pasigaminti ir išbandyti. Taigi mano taikinyje – 5 LED VU indikatorius. Taigi, apibendra prietaiso schema:


Pagal schemą mums reikės:
                5 LED diodų, 10k omų rezistoriaus, potenciometro (kintamos varžos 10k omų reguliuojamo rezistoriaus), dar vieno rezistoriaus R, apie kurio varžą pakalbėsime vėliau. Toliau pačios AN6884 mikroschemos bei keletos elektrolitinių kondensatorių – 10uF ir 2.2uF, na ir aišku, plokštės, ant kurios viską lituosime. Taip pat reikės papildomo nuolatinės srovės maitinimo Vcc 5-16V, o garso signalą į schemą paduosime per Vin.
                Visada prieš dirbant su kokia nors mikroschema reikėtų išsiaiškinti, kam ir kaip ją teisingai naudoti, jos parametrus – tam reikia susirasti aprašymą(datasheet) internete įvedus schemos pavadinimą. Tai atlikti nesudėtinga Google pagalba, todėl greitai aprašymą susirandame.  Ne paslaptis, kad ir pačios schemos naudojimo pavyzdys paimtas iš oficialaus datasheet‘o.
                Dabar aptarsime, kaip parinkti R rezistoriaus varžą. Pagal lentelę, duotą aprašyme, matyti, kad priklausomai nuo schemos maitinimo įtampos Vcc ir aplinkos temperatūros, varžos R įvertis yra skirtingas, todėl paėmę Vcc = 9V, gausime jog R yra apie 30 omų, o kai Vcc = 12V, tai R = 60 omų. Tikslumas ne tiek svarbu, daugiau, kad reikšmė patektų į teisingą diapazoną.


                Taip pat nusprendžiau garso įvesčiai naudoti standartinį 3.5” kištuką dar kitaip žinomą kaip TRS connector(http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector), kurį taip pat galima nuimti nuo senų ausinių, nusipirkti elektronikos detalių parduotuvėje ar pan. Kadangi schema matuos tik vieno audio kanalo įtampą, tai Vin laidą prijungiau prie pirmosios kištuko dalies, GND prie trečiosios.           



Na štai, išsiaiškinus svarbiausius dalykus galime susidėlioti komponentus (teisinga kryptimi led diodus, elektrolitinius kondensatorius pagal + kryptį), pasiprojektuoti ant spausdintinės ar universalios plokštės ir viską atidžiai sulituoti. Štai, kas man gavosi:



                
Aišku nepavyko išvengti „orinio“ montažo, tačiau rezultatu aš visai patenkintas. Teisingai sulituota schema turėtų veikti iš karto teisingai prijungus. Nepamirštame prijungti išorinio maitinimo, mano atveju prijungiau tiesiog prie 5V, o kištuko galą įkišti į PC garso signalo lizdą. Paleidus groti muziką, turėtume matyti LED žybčiojimą pagal muzikos ritmą. Schemoje pateiktas potenciometras skirtas derinti atpažinimo signalo jautrumą, todėl gali tekti jį pareguliuoti. Taip pat schemos veikimą verta išbandyti su įvairia muzika, kad suderinimas būtų daugmaž optimalus ir visas 5 LED diapazonas būtų pilnai išnaudotas. Žinoma, labai skirtingai muzikai, pvz. trankiai ir tyliai, sureguliuoti schemos gali ir nepavykti, norint geresnio rezultato reikėtų pasiieškoti sudėtingesnio garso lygio matuoklio varianto. Galutiniu rezultatu aš likau patenkintas net jei jis toks paprastas veikiantis niekutis. Išbandyti buvo gana įdomu - siūlau ir jums. Iki kitų kartų!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą